برنامه نویسی سیستم های مدیریت محتوا

آشنایی با انواع سیستم مدیریت محتوا + راهنمای انتخاب cms مناسب سایتمان

کتاب‌های مرجعی مانند “Automate the Boring Stuff with Python” یا “Eloquent JavaScript” می‌توانند برای یادگیری عمیق‌تر مفید باشند. مطلب موجود در این صفحه صرفا یک رپورتاژ آگهی است و تمام محتوای آن توسط سفارش‌دهنده آگهی تهیه شده است. تک دیک هیچ‌گونه مسئولیتی پیرامون این مطلب و محتوای صفحاتی که به آن‌ها در این مطلب لینک داده شده است یا خدمات مرتبط با آن‌ها بر عهده نمی‌گیرد و آن‌ها را تأیید یا رد نمی‌کند. دوره‌های مرتضی سمامی ترکیبی از دانش علمی و تجربه عملی است و برای کسانی  طراحی‌شده که به دنبال یادگیری مهارت‌های کاربردی و تحول در مسیر شغلی خود هستند. این دوره به نحوی تهیه و تدوین شده است که مباحث آن به ساده‌ترین شکل ممکن بیان شوند و مخاطبان دوره بتوانند به‌سادگی متوجه موضوعات مطرح شده شوند.

سیستم مدیریت محتوا چیست ؟ سیستم مدیریت محتوا به انگلیسی content management system است که عموما عبارت خلاصه شده‌ی آن تحت عنوان CMS رواج داشته و مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سیستم های مدیریت محتوا عموما توسط کسانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که به دنبال ساخت سریع وب سایتشان هستند. شما با استفاده از انواع سیستم های مدیریت محتوای موجود دیگر نیازی به دانش فنی گسترده و منابع متعدد ندارید. آینده دیجیتال مارکتینگ بر مدار شخصی‌سازی تجربه‌های کاربری قرار دارد. درواقع، همه تلاش می‌کنند سایت خود را به شکلی اختصاصی و منحصربه‌فرد طراحی کنند تا تجربه‌ای خاص برای کاربران خود بسازند.

یعنی اینکه ببینید، کدام سیستم مدیریت محتوا می ‌تواند انتظارات شما را برآورده کند و پاسخگوی نیازهای شما باشد. داشتن یک طراحی جذاب یکی از بهترین شاخص ها برای کاربر پسند بودن CMS است. بنابراین به خاطر داشته باشید که قبل از وقت صرف کردن روی یک سیستم مشخص، به طور کامل در این زمینه تحقیق کنید. وردپرس برای ساخت بلاگ – و البته فروشگاه اینترنتی – و مجنتو بهترین سیستم مدیریت محتوا برای فروشگاه‌های آنلاین است. نویسندگان و کاربران بسیاری می‌توانند وارد داشبورد سیستم مدیریت محتوا شوند و با همکاری یکدیگر، اقدام به تولید، ویرایش، زمان‌بندی و انتشار محتوا کنند.

برای فروشگاه‌های بزرگ‌تر، سیستم‌هایی مانند WooCommerce که افزونه‌ای برای وردپرس است، انتخاب خوبی است. جوملا شاید به اندازه وردپرس محبوب نباشد، اما هنوز هم یکی از پرکاربردترین CMSهاست. اگر به دنبال سیستمی هستید که کمی پیشرفته‌تر از وردپرس باشد اما همچنان قابل مدیریت باشد، جوملا می‌تواند گزینه خوبی باشد. در مجموع، این برنامه ها اساساً تمام کدها، پرس و جوهای دیتا بیس و زیرساخت ها را در قسمت پشتی مدیریت می کنند تا بتوانید روی قسمت جلویی سایت خود تمرکز کنید. با یک CMS، می توانید محتوا را در یک رابط کاربر پسند ایجاد، مدیریت، اصلاح و منتشر کنید. شما می توانید طراحی و عملکرد سایت خود را با دانلود یا خرید قالب ها و افزونه ها به جای کدنویسی سفارشی کنید.

بسیار انعطاف پذیر و ایمن است ، اما یادگیری آن و استفاده از تمام قابلیت های داخلی آن دشوار است. شاید از خود بپرسید که یک نرم افزار چگونه همه این کارها را انجام می دهد. برای پاسخ به این سوال ، بیایید نگاهی دقیق تر به نحوه عملکرد CMS بیندازیم. این ۷ مورد را کنار هم بگذارید و قبل از نهایی کردن تصمیمتان در رابطه با انتخاب CMS مناسب، آن‌ها را لحاظ کنید. همچنین ممکن است بسته به استفاده‌ای که قرار است از سایت داشته باشید، به برخی افزونه‌های پولی هم نیاز پیدا کنید. در بخش بعدی، بررسی می‌کنیم که مزایای CMS چیست تا از اهمیت بالای آن‌ها اطلاعات بیشتری داشته باشید.

زمینۀ فعالیتتان هرچه که باشد، احتمالاً دوست دارید در جایگاه‌های برتر نتایج جست‌وجو باشید. بعید است کسی ترافیک ورودی بیشتر را دوست نداشته باشد؛ پس گزینه‌ای را انتخاب کنید که امکانات مربوط به بهینه‌سازی موتورهای جست‌وجو (SEO) را در اختیارتان قرار می‌دهد. فقط کافی است روی افزودن پروندۀ چندرسانه‌ای کلیک کنید و بعد از انتخاب عکس مدنظر، آن را روی سایت آپلود کنید. بدون CMS، برای انجام این کار هم باید به وب‌سرور متصل شوید و فرایند را از آن جا ادامه دهید. از تکنیک‌های بهینه‌سازی کد استفاده کنید تا عملکرد کامپوننت‌ها بهبود یابد. استفاده از یک سبک کدنویسی یکسان در کل پروژه باعث هماهنگی و یکپارچگی کدها می‌شود و نگهداری آنها را آسان‌تر می‌کند.

در این مقاله، انواع مختلف سیستم های مدیریت محتوا و بهترین CMS برای طراحی سایت را خدمتتان معرفی کردیم که استفاده از آن می‌تواند شما را به موفقیت در کسب‌وکارتان نزدیک‌تر کند. ارائه بیشتر نرم‌افزارهای مدیریت محتوای بر پایه PHP تحت لاینس GPL باعث شد که این نرم‌افزارها به سرعت در بین عموم مورد استقبال قرار گیرند. رایگان بودن، متن باز بودن، اجازه استفاده تجاری از جمله امکاناتی بود که این لایسنس به کاربرانش ارائه می‌داد. تعداد نرم‌افزارهای مدیریت محتوای منتشر شده بر پایه PHP چنان زیاد است، که حتی امکان نام بردن همه آن‌ها را در این مقاله مقدور نیست، بنابراین تنها معروف‌ترین و پرکاربردترین آن‌ها را معرفی می‌کنیم. داشتن انعطاف‌پذیری و قابلیت مقیاس‌پذیری در واقع یکی از ملزومات این سیستم‌هاست، زیرا انتخاب cms درواقع یک سرمایه‌گذاری بلند مدت است.

دروپال Drupal یکی دیگر از نرم‌افزارهای محبوب مدیریت محتوا است که بهترین انتخاب برای سازمان‌هاست و به همین خاطر بین شرکت‌های جهانی، دولت‌ها، مؤسسات آموزش عالی و NGO‌ها کاربرد زیادی دارد. از دیگر ویژگی‌های دروپال می‌توان به سادگی و تنوع امکانات آن اشاره کرد که برای طراحی یک درگاه اینترنتی حرفه‌ای بسیار مناسب هستند. سطح امنیت ارائه شده توسط CMS دروپال نیز یکی دیگر از نقاط قوت این سایت ساز است که جهت پیاده‌سازی وب‌سایت‌های دینامیک (پویا) کاربرد دارد. سایت سازها به دو نوع آنلاین (تحت وب) و آفلاین (نرم افزاری) تقسیم می‌شوند. در سایت سازهای آنلاین که وردپرس (WordPress) و اسکوئراسپیس (Squarespace) در این دسته قرار دارند، به کاربران این امکان داده می‌شود تا سایت‌های تجاری و تبلیغاتی مختلفی را به صورت آنلاین طراحی کنند. همچنین طراحان در Volusion می‌توانند با استفاده از HTML و CSS طرح‌های سفارشی خود و مشتریان را ایجاد کنند.

برنامه‌نویسی تنها یک مهارت فنی نیست، بلکه ابزاری برای حل مسائل و خلق ایده‌های نوآورانه است. با یادگیری برنامه‌نویسی، شما می‌توانید اپلیکیشن‌های کاربردی، وب‌سایت‌ها، بازی‌ها و حتی نرم‌افزارهای پیچیده طراحی کنید. علاوه بر این، بازار کار برنامه‌نویسان بسیار پررونق است و شرکت‌ها به دنبال افراد با توانایی کدنویسی هستند. حتی اگر هدف شما شغلی نباشد، برنامه‌نویسی می‌تواند به شما در درک بهتر فناوری و حتی مدیریت پروژه‌های شخصی کمک کند. برای شروع آموزش برنامه نویسی می‌توانید از محتواهای موجود در اینترنت کمک بگیرید.

به همین جهت برای شرکت در این دوره هیچ پیش‌نیاز به خصوصی وجود ندارد و افراد با هر سطحی از آگاهی و تحصیلات می‌توانند از مباحث این دوره نهایت استفاده را داشته باشند. وقتی روی یکی از نتایج گوگل کلیک می کنیم و منتظر باز شدن صفحه می شویم اما هرچه صبر می کنیم اتفاقی نمی افتد. با نگاه سطحی و کلی می توان گفت که CMS نوعی وب سایت است که آسان راه اندازی می شود. اگر می‌خواهید از جوملا استفاده کنید اما نمی‌دانید چگونه آن را نصب کنید، پیشنهاد می‌کنیم با مراجعه به وبلاگ ابرآراز مقاله‌ی آموزش نصب جوملا را دنبال کنید. در صورتی که cms نرم افزار بر روی سخت افزار های بروز شده قرار نگیرند، ممکن است با مشکلاتی از قبیل بروز تاخیر در Ping Time و یا در ارتباطات خود مواجه شد.

به‌طور معمول این سیستم‌ها گران‌تر هستند؛ اما قابلیت‌های گسترده، آزادی کامل و پشتیبانی اختصاصی از مزایای آن‌ها به‌شمار می‌روند. یکی از دلایل قیمت بالای این سیستم‌ها هم همین است؛ نگهداری و پشتیبانی اختصاصی. یک CMS مانند کارگردانی است که روی صحنه حضور ندارد؛ اما تمام بازیگران و فیلم‌نامه را مدیریت می‌کند. این بازیگران همان اجزای اصلی CMS هستند که در لیست هشت‌تاییی زیر آن‌ها را مشاهده می‌کنید. در بخش بعد، فیلم‌نامه – نحوه کار کردن هرکدام از این اجزا – را یاد خواهید گرفت. با همه این‌ها، این سیستم نتوانسته است در مقایسه با سیستم‌های جدیدتری مثل وردپرس، قابلیت‌های تازه‌ای ارائه کند و در نتیجه اصطلاحا قافیه را باخته است.

برای آشنایی با بهترین و محبوب ترین زبان برنامه نویسی تحت وب، این مطلب را بخوانید. خبر خوب اینکه شما هم می‌توانید بفهمید هر سایتی از کدام CMS استفاده می‌کند. از معروف‌ترین سایت‌هایی که با جوملا ساخته‌ شده است، می‌توان به وب‌سایت کمپانی بزرگ ایکیا و وب‌سایت linux.com که مرجعی معتبر برای این سیستم‌عامل است، اشاره کرد. با CMSها بدون نیاز به کدنویسی و طراحی از صفر، می‌توانید سایت بسازید و به‌سادگی آن را مدیریت کنید. در گذشته، قبل از اینکه CMS به مفهوم امروزی مطرح شود، یعنی اواخر دهۀ ۹۰ میلادی و قبل از آن، ساخت سایت پروسه‌ای فنی و پیچیده بود. کسی که کارش طراحی سایت بود، باید کاملاً به HTML ،CSS و JavaScript مسلط می‌بود؛ بلد بودن کار با ابزارهای توسعۀ وب مثل Dreamweaver و ++Notepad هم ضروری بود.

اگر از سیستم خودتان برای مدیریت محتوا استفاده کنید، ساخت صفحات وب، ذخیره تصاویر و سایر عملکردها را باید خودتان ایجاد کنید. اما نرم‌افزارهای مدیریت محتوا، زیرساخت‌های لازم را برای شما فراهم می‌کنند. بنابراین می‌توانید در زمان و انرژی خود صرفه‌جویی کرده و بر جنبه‌های دیگر وب‌سایت‌تان متمرکز شوید. اگر طراحی مجنتو کمی ساده‌تر بود، احتمالا کاربران به آن لقب بهترین سیستم مدیریت محتوا برای فروشگاه را می‌دادند. سیستم مدیریت محتوا (cms)، مخفف عبارت Content Management System می باشد و نرم افزاری است که برای تولید و مدیریت محتوای دیجیتال به کار می رود. سیستم مدیریت محتوا این اجازه را به مدیر سایت می دهد که بتواند  وب سایت خود را به روز رسانی و مدیریت کند.

می‌توانید به این بخش از انواع CMS، مانند جعبه ابزاری برای سازمان‌دهی و تغییر محتوا در خانه خود نگاه کنید. عبارت CMS زیاد شنیده می‌شود و اولین سوالی که در ذهن ما شکل می‌گیرد، «سیستم مدیریت محتوا یا CMS چیست؟» خواهد بود. بنابراین این مقاله را به توصیف این سیستم همه‌فن‌حریف اختصاص دادیم تا به پاسخ سوال‌مان برسیم. البته که در طول مسیر جذاب یادگیری، شما با انواع CMS و مهم‌ترین پارامترها برای انتخاب بهترین CMS هم آشنا خواهید شد. مدیریت محتوای سایت اساسی‌ترین و مهم‌ترین نیاز مدیران و صاحبان سایت است. در حالی که امروز می‌توان در کمتر از یک ساعت سایت ساخت و با سیستمی مثل وردپرس محتوای آن را مدیریت کرد.

به همین دلیل باید مطمئن باشید در آینده با توسعه کسب‌وکار و سایت شما، سیستم مدیریت محتوا امکان سرویس‌دهی خواهد داشت. معمولاً سیستم‌های مدیریت محتوا این امکان را دارند و به ندرت به مشکل برمی‌خورند. این سیستم مدیریت محتوا مثل وردپرس و جوملا، از تعداد زیادی قالب آماده بهره نمی‌برد. در عوض دروپال بین انواع سیستم های مدیریت محتوا، بالاترین امنیت و سازگاری را به خود اختصاص داده است. این سیستم‌ها توسط یک شرکت خاص ارائه شده و دسترسی به کدهای آنان برای هیچ‌کسی ممکن نخواهد بود.

علاوه بر پروسه طراحی که نسبتا هزینه زیادی دارد و صرفا طراحان سایت می ‌توانند از پس آن بربیایند، هزینه نگهداری و پشتیبانی آن را هم باید در نظر بگیرید. ما قبلاً به برخی از مزایای استفاده از CMS اشاره کرده ایم ، اما بیایید چند روش خاص را بررسی کنیم که می تواند بر روند راه اندازی ، بهره وری تیم و افزایش کاربران آنلاین شما تأثیر بگذارد. شما با نوشتن JavaScript برای پایان دادن به قابلیت های پیشرفته تری مانند CTA های کشویی به وب سایت خود پایان خواهید داد . سپس باید این فایل HTML را در سرور خود بارگذاری کنید تا در پایگاه داده خود ثبت شود. به توسعه کسب و کار آنلاین خود بیاندیشید؛ دلسوزانه از آن محافظت خواهیم کرد. برای انتخاب هاست مناسب مجنتو می‌توانید بین هاست لینوکس و هاست ابری یکی را انتخاب کنید.

این سیستم مدیریت محتوا به طور خاص برای تجارت الکترونیک طراحی شده است و همه چیزهایی که برای یک فروشگاه آنلاین نیاز دارید، در اختیارتان قرار می‌دهد. سیستم‌های مدیریت محتوا در اوایل دهه ۱۹۹۰ معرفی شدند و به تدریج توسعه یافتند. در ابتدا این سیستم‌ها بسیار ساده بودند، اما با گذشت زمان و با ظهور تکنولوژی‌های جدید، CMS ها نیز پیشرفته‌تر شدند و امکانات بیشتری را در اختیار کاربران قرار دادند. هر ابزار آنلاین با صدها – شاید هزاران – باگ و مشکلات امنیتی و عملکردی روبه‌رو است. به‌روزرسانی‌های مداوم CMS این مشکلات را برطرف ساخته و تجربه‌ای روان و امن را به نسخه‌های قبلی اضافه می‌کنند.

برای مثال با افزونه‌ فرم ساز وردپرس می‌توانید بهترین فرم‌های اینترنتی را برای سایت خود بسازید. اگر می خواهید با روش های تشخیص سیستم مدیریت محتوای سایت ها آشنا شوید، این مقاله را بخوانید. همچنین ممکن است این راه حلی برای کسانی باشد که به دنبال ساخت سریع وب سایتی با دانش فنی و منابع محدود هستند. همان‌طور که گفتیم، سیستم مدیریت محتوا آمد که کار ساخت و مدیریت سایت را راحت کند. اجازه دهید برای اینکه نحوۀ کار این نرم‌افزارها را بهتر درک کنید، چگونگی ایجاد یک نوشتۀ جدید را با هم بررسی کنیم.

پلتفرم‌هایی مانند Coursera، Udemy و Codecademy منابع عالی برای شروع برنامه‌نویسی ارائه می‌دهند. این دوره‌ها معمولاً شامل آموزش‌های ویدیویی، پروژه‌های عملی و گواهینامه‌های پایان دوره هستند. همانطور که در بالا توضیح داده شد، یک CMS به شما امکان می دهد تغییرات را در سایت خود سریعتر و آسان تر انجام دهید. از به روز رسانی های اصلی، مانند طراحی مجدد وب سایت گرفته تا به روز رسانی های جزئی، مانند تغییر تصویر در صفحه اصلی خود. با استفاده از این ویژگی های امنیتی و همچنین نصب افزونه های لازم می توان تا حد زیادی امنیت سی ام اس را افزایش داد بدون این که اطلاعات چندانی از امنیت سایت و روش های هک داشته باشید. Ghost یک پلتفرم مدیریت محتوا است که مخصوصا برای بلاگرها طراحی شده است.

شناخت انواع سیستم مدیریت محتوا به شما کمک می‌کند بهترین CMS را برای کسب‌وکار خود انتخاب کنید. پیشنهاد می کنیم برای انتخاب CMS محبوب خود به قابلیت های آن توجه نکنید. اگر قصد راه اندازی فروشگاه آنلاین را دارید، دقت کنید این سیستم مدیریت محتوایی که انتخاب کرده اید، امکان راه اندازی فروشگاه آنلاین دارد یا خیر. با توجه به اینکه بیش از نیمی از وب سایت ها با یک سیستم مدیریت محتوا ساخته شده اند. می‌توان از سیستم‌های مدیریت محتوا برای ساخت انواع سایت با سایزهای مختلف استفاده کرد؛ پس از کسب‌وکارهای کوچک گرفته تا مجموعه‌های بزرگ، می‌توانند روی قابلیت‌های این دسته از نرم‌افزارها حساب کنند. کامپوننت در برنامه‌نویسی به یک بخش مجزا و مستقل از نرم‌افزار گفته می‌شود که وظیفه‌ای خاص را انجام می‌دهد و می‌تواند به صورت مستقل توسعه، تست و استفاده شود.

یک CMS فرصتی فراهم می کند تا چندین کاربران بتوانند با هم در سایت فعال باشند و به تولید و انتشار انواع محتوای دیجیتال اقدام کنند. بد نیست بدانید پرستاشاپ در سال‌های 2010 تا 2014 به عنوان بهترین فروشگاه‌ساز دنیا معرفی شده است. همچنین اوپن سورس بودن پرستاشاپ و استفاده از سیستم سئو پیشرفته در این فروشگاه‌ساز سبب شده بسیاری از کاربران وردپرس، جوملا و مجنتو به این نرم افزار روی بیاروند. در نتیجه، کاربرانی که نیروی فنی و زمان محدودی دارند، همچنان می‌توانند یک وب سایت قدرتمند برای کسب و کار خود بسازند. این CMS یک راه حل برای میزبانی وبسایت فروشگاهی و تجارت الکترونیک می‌باشد که بیشتر از طرف طراحان خریداری می‌شود.

اما اگر قصد راه‌اندازی یک وب‌سایت فروشگاهی را دارید و از آشنایی کافی با دانش برنامه‌نویسی هم برخوردار هستید، مجنتو می‌تواند بهترین گزینه برای شما باشد. این نوع سیستم مدیریت محتوا، بیشتر برای سازمان‌ها و مجموعه‌های حرفه‌ای و گسترده مناسب است. در حالي‌كه در CMSهاي عمومي، توسعه و به‌روزرسانی توسط خود سیستم به صورت اتوماتیک انجام می‌شود. سیستم مدیریت محتوای اشتراکی یا Software As A Service یا SAAS با نام‌های سرویس اشتراکی یا اجاره نرم‌افزار نیز شناخته می‌شود. این نوع سیستم‌ها مشابه نرم‌افزارهای متن باز عمل می‌کنند اما اجازه دسترسی به کدها را به کاربران نمی‌دهند. هزینه اشتراک نرم‌افزاهای SAAS شامل هزینه هاست، طراحی قالب، پشتیبانی و … می‌شود.

در طول این دوره، همواره مدرس با شما خواهد بود تا در هر مرحله از آموزش، همراهی و پشتیبانی لازم را ارائه دهد. برای جواب دادن به این سوال باید بگیم که وردپرس از همه بهتر است و در ایران اکثر سایت های اینترنتی با وردپرس ساخته می شوند. اگر در انتخاب طراح سایت خود دچار تردید شده‌اید، با کلیک بر روی معیارهای انتخاب طراح سایت، با نحوه گزینش طراح سایت آشنا شوید. Joomla نیز با زبان PHP  طراحی شده و از دیتابیس MYSQL  برای ذخیره اطلاعات خود استفاده می نماید. آنالیز داده‌‌های سایت و بررسی میزان محبوبیت آن، یک عامل مهم در رشد بیزینس و افزایش درآمد است.


برنامه نویسی فلاتر